Borrell: EU radi na novim sankcijama protiv Rusije

Evropska unija radi na novim sankcijama protiv Rusije da bi je lišila proizvoda koji su joj možda potrebni da ostvari strateške ambicije, izjavio je jučer visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Borrell je naveo da su napredovali u pripremama odgovora s velikim utjecajem, koji bi nanio velike troškove ruskoj ekonomiji i finansijskom sistemu.

“Razmatramo i mjere kontrole izvoza koje bi imale dugoročni efekt, uskraćujući Rusiji proizvode koji su joj potrebni da ispuni svoje strateške ambicije”, napisao je on na svom blogu.

Borrell je dodao da EU žali zbog odluke Rusije da proširi svoju crnu listu predstavnika EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju i upozorava na adekvatan odgovor, prenosi TASS.

“Žalim zbog odluke ruskih vlasti, objavljene u petak, da nepoznatom broju predstavnika država članica i institucija EU zabrani ulazak u Rusiju. Ova odluka nema nikakvo pravno opravdanje i transparentnost i naići će na odgovarajući odgovor. Njime Rusija nastavlja da podstiče klimu tenzija u Evropi umjesto da doprinosi deeskalaciji”, napisao je Borrell.

On je dodao da EU pregovara o mogućim isporukama gasa sa SAD-om, Katarom i Azerbejdžanom u slučaju da Rusija prekine isporuku gasa.

Šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev odbacio je kao potpunu glupost tvrdnje Zapada da Rusija sprema invaziju na Ukrajinu.

“Oni tvrde da Rusija prijeti Ukrajini, to je potpuno suludo. Mi ne želimo rat, rat nam uopće nije potreban”, rekao je Patrušev, prenio je TASS.

Podijeli objavu

Možda vas zanima