BOSS: Godina dana od prve presude protiv antikovid mjera

Ustavni sud BiH je prije godinu dana – 23. 02. 2022. godine, u predmetu AP 3932/21, po apelacijama advokata Mirnesa Ajanovića, presudio da su vlade i krizni štabovi antikovid mjerama kršili demokratski poredak i principe, vladavinu prava i da su ozbiljno kršili ljudska prava neustavnim i nezakonitim odlukama. To je prva sudska odluka protiv antikovid mjera i nezapamćenog opšteg političkog terora u cijelom svijetu, te bi 23. februar trebalo obilježavati u cijelom svijetu kao najbitniji dan zaštite ljudskih prava i podsjetnik na nehumanu „borbu vlasti za zdravlje građana“ bezumnim i profiterskim medicinskim eksperimentom, na kojem je, recimo, Pfizeru u protekloj godini zaradio preko 50 milijardi dolara. Podsjećamo da su apelacije Ustavnom sudu BiH podnesene protiv vlada SDP, NIP i Naša stranka koje su bile posebno radikalne u kršenju ljudskih prava tokom antikovid terora.

Odluka Ustavnog suda BiH prevedena je na i engleski jezik od strane Glavne uprave za pismeno prevođenje pri Europskom parlamentu (DG TRAD) na zahtjev zastupnika EP Ivana Vilibora Sinčića, koju je prethodno Evropskom parlamentu prezentirao 8. 3. 2022. godine sa porukom da je to pobjeda protiv segregacije i diskriminacije.

Nakon najave jedne od ambasada u BiH 22. 8. 2022. godine da će prema uposlenicima, među kojima su i državljani BiH, primjenjivati diskriminirajuće antikovid mjere, upozorenje advokata Mirnesa Ajanovića na odluku Ustavnog suda BiH bila je osnov za stavljanje van snage ovih mjera, što pokazuje da ambasadori u BiH poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a time i državu BiH, za razliku od domaćih političara.

Presuda Ustavnog suda BiH AP 3932/21 rezultat je aktivnog višemjesečnog i polugodišnjeg svakodnevnog djelovanja predsjednika BOSS-a i advokata Mirnesa Ajanovića, njegovih saradnika, Narodnog kriznog štaba BiH i primjene pravnih i medicinskih standarda u preko 50 video prezentacija sa pratećom dokumentacijom, te je nesporno značajan događaj u bh. ali i svjetskoj istoriji jer su pravno odbranjeni osnovni postulati slobode misli i prava na iznošenje argumentovanih tvrdnji drugačijih od opštenametnutog društvenog narativa, o čemu je više rečeno u video snimku Mirnesa Ajanovića koji se dostavlja u prilogu.

Presudu možete pogledati OVDJE

Podijeli objavu

Možda vas zanima