I jutros barikade na sjeveru Kosova, djeca neće ići u školu do daljnjeg

Srbi koji protestuju na sjeveru Kosovu i dalje drže barikade na putevima, a učenici osnovnih i srednjih škola danas neće imati nastavu.

Preko graničnih prelaza Brnjak i Jarinje ne može preći ni pješke, javlja RTS. Dijelove sjevera Kosova blokiraju i građani, ali i policija.

Mediji izvještavaju da su se tokom noći sa nedjelje na ponedjeljak čule rafalne pucnjave u Rudaru, kao i detonacije u Kosovskoj Mitrovici, ali da nema informacija o povrijeđenim osobama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve na Kosovu da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije. On je rekao da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglašava da će učiniti sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

Američka i britanska ambasada u Prištini pozvale su Srbe da hitne uklone barikade.

“Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova. Razumijemo da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umiješanost u nasilni napad na kosovske organe za sprovođenje zakona i organe izborne komisije. Ovo hapšenje se koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i prijetnje i zastrašivanja upućenim kosovskim vlastima i lokalnom stanovništvu.

Oni koji su postavili nelegalne blokade puteva treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanje. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku misiji NATO-a na Kosovu (KFOR-u) u naporima da osiguraju bezbjednost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX). Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije”, navodi se u zajedničkom saopćenju američkih ambasada na Kosovu i u Srbiji, prenosi KoSSev.

Britanci su također pozvali na uklanjanje barikada, izrazili podršku međunarodnim misijama na Kosovu i pozvale strane na hitnu deeskalaciju situacije.

U nedjelju je došlo i do razmjene vatre na Gazivodama između, kako je saopćeno, pripadnika policije i kriminalnih grupa.

Predsjednik Srpske liste na Kosovu Goran Rakić, kao i kompletan vrh Srbije, optužuje kosovskog premijera Albina Kurtija da je kriv za destabilizaciju situaciju na Kosovu dok istovremeno Priština svu krivicu svaljuje na Beograd.

Podijeli objavu

Možda vas zanima