Borrell: U BiH se pokušava poništiti 26 godina mira i stabilnosti

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Josep Borrell stigao je danas na drugi dan sastanka NATO saveznika u Rigi, na kojem će se razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Borrell se u razgovoru s medijima osvrnuo na trenutnu situaciju na Zapadnom Balkanu te je naglasio kako posebno zabrinjava stanje u Bosni i Hercegovini.

“Zapadni Balkan ostaje strateška regija za Evropsku uniju. Tri države Zapadnog Balkana su ujedno i države članice NATO saveza i imamo snažne veze s njima. Iz sigurnosnih razloga, stabilnost Zapadnog Balkana je također važna. Međutim, moram izraziti zabrinutost zbog stanja u BiH, gdje su prisutne tenzije i pokušaji da se poništi 26 godina mira i stabilnosti. Ostajemo posvećeni Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi i pozivamo sve da sačuvaju jedinstvo”, rekao je Borrell.

Osvrnuo se i na situaciju u odnosima Kosova i Srbije te je poručio kako dijalog dvije strane i dalje ostaje jedino rješenje za stabilizaciju odnosa.

“Razgovarat ćemo o Kosovu i Srbiji gdje je prisutno mnogo tenzija još od ljeta. Situacija se malo smirila, ali i dalje moramo nastaviti dijalog jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije”, poručio je Borrell.

Podijeli objavu

Možda vas zanima