Španci digli glas za Palestince: Ne možemo poistovijetiti Hamas sa cijelim narodom

Španski vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jose Manuel Albares poručio je da Hamas, grupu koja vlada Pojasom Gaze, ne treba miješati sa svim Palestincima.

Španski diplomata je naglasio ovaj stav, dok se zemlja protivi predloženoj obustavi pomoći Evropske unije palestinskim teritorijima.

Albares je dodao da će palestinskim teritorijima vjerovatno trebati više pomoći ubrzo nakon subotnjeg napada Hamasa na Izrael i naknadnog izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

“Ova se saradnja mora nastaviti. Ne možemo brkati Hamas, koji je na popisu terorističkih grupa u EU, s palestinskim stanovništvom ili palestinskim vlastima ili organizacijama Ujedinjenih naroda na terenu”, rekao je za španski radio Cadena SER.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se na marginama sastanka u Omanu o situaciji u Izraelu i Gazi kako bi razgovarali o pitanju finansiranja u utorak, nakon što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u ponedjeljak rekao da je pomoć od 691 milion eura obustavljena.

Evropska komisija je proturječila Varhelyijevoj izjavi, rekavši da isplate nisu obustavljene i da je samo revizija pomoći palestinskim teritorijima.

Podijeli objavu

Možda vas zanima