BOSS: Analize službenih informacija o vakcinaciji djece i trudnica

BOSS u trećem dijelu prezentacije službenih informacija dobijenih od Vijeća ministara BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva – analizira uputstva proizvođača vakcina o vakcinaciji djece i trudnica, te pravno elaborira neutemeljenost direktiva o vakcinaciji i covid potvrdama.

Sa stanovišta legalizma zabrinjavajuće su izjave Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra zdravstva FBiH, koji promovira vakcinaciju djece iznad 12 godina, odnosno trudnica mRNA vakcinama, a riječ je o eksperimentalnim vakcinama.

Podsjećamo da je BOSS u prvom i drugom dijelu prezentirao akt Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – da ni jedna vakcina protiv COVID-19 nema dozvolu za promet u BiH, te uputstva proizvođača da ni jedna vakcina nije testirana u interakciji sa drugim lijekovima. Istaknuto je da se mRNA bočice vakcina prije upotrebe moraju nježno vrtjeti 10 puta i da se ne smiju protresti, ako se protresu da se moraju baciti, dok se druge vakcine prije upotrebe moraju dobro protresti.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima i Pravilnik o postupku i načinu davanje dozvole za stavljanje lijeka u promet FBiH propisuju da uputstva lijekova, uključujući i vakcine, moraju sadržavati informacije za koju starosnu dob je vakcina namijenjena, te da li se vakcine mogu davati djeci, trudnicama i tokom dojenja.

U zvaničnim dostavljenim uputstvima proizvođača vakcina navedeno je za Sputnik vakcinu da se primjenjuje “kod odraslih starijih od 18 godina starosti. Kontraindikacije: trudnoća i dojenje; uzrast ispod 18 godina (zbog nedostatka podataka o sigurnosti i djelotvornosti). Primjena tokom trudnoće i dojenja: Lijek je kontraindikovan tokom trudnoće i dojenja, jer njegova efikasnost i sigurnost u tim periodima nisu proučavani.“. Ovo nedvosmisleno znači da primjena vakcine nije dopuštena, jer bi pogoršala zdravstveno stanje ili ugrozila život.

Vakcine AstraZeneca, Sinovac i Sinopharm isključivo se primjenjuju po uputstvu: “18 godina i stariji”, a Pfizer: “Osobe iznad 16 godina i starije.” Za vakcine Moderna nije dostavljeno uputstvo proizvođača.

BOSS apeluje na akademsku zajednicu, političke i društvene subjekte, da se otvori slobodan dijalog o opasnostima koje prijete građanima usljed neodgovornog sprovođenja vakcinacije, te da se afirmiraju međunarodni pravni argumenti koji štite građane od diskriminacije po osnovu  uvođenja covid potvrda i propusnica.

Detaljnija elaboracija i pravna analiza antilogike logike struke o vakcinaciji, covid ausvajsima i protivustavnom i nezakonitom djelovanju vlasti, kao i aktuelnom stanju podsticanja blokade logičkog i razumnog razmišljanja, analiziranja činjenica, prosuđivanja i donošenja pravih i razumnih odluka – sadržana je u priloženoj video prezentaciji advokata Mirnesa Ajanovića, predsjednika BOSS – Bosanske stranke, pod nazivom VAKCINALIZAM 3.

Podijeli objavu

Možda vas zanima