BOSS: Dodik ruši državu jer mu Erdoganova Turska čuva leđa

Bestidno kukanje predstavnika stranaka u FBiH o zaključcima Narodne skupštine RS dokaz su političke sterilnosti, apsolutnog populizma i nedostatak bilo kakve ozbiljne političke analize odnosa u BiH, jer su isti ti kvazi političari ponovno dozvolili Dodiku da vodi kolo kako njemu paše, dok oni pasivno izražavaju svoju zabrinutost, po ugledu na bivšeg Visokog predstavnika, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Kvazi političari moraju shvatiti da je ovakvo bahato protivustavno djelovanja Dodika i njemu bliskih ohrabreno od moćnijih od njega, jer je upravo Dodik nakon sastanka sa Erdoganom krenuo u ozbiljniju političku ofanzivu rušenja cjelovitosti Bosne i Hercegovine, na šta je BOSS ranije upozoravao i nakon tog sastanka.

Zabrinjavajuće je da niko od političara nije ranije upozorio da je ovaj scenarij izgledan, već su ponovno dovedeni pred svršen čin, pokazujući time da nisu lideri i da narod s njihovom vlašću može samo proživiti još jedno poniženje i moguće stradanje u ekonomskom i svakom drugom smislu.

Turska ima interes da se vrati u srce Europe, što pokazuje svojim vazalnim odnosom prema Beogradu, bez problema žrtvujući i cjelovitost Bosne i Hercegovine u tom procesu jer ima državni interes od ostatka Bosne napraviti tursku koloniju. Upravo je Erdoganova Turska glavni faktor političke hrabrosti Dodika da krene u rušenje institucija BiH, te stoga rješenje problema treba tražiti šire od političkog djelovanja Milorada Dodika – u Rusiji, Turskoj i Srbiji.

Geopolitički, industrijski i ekonomski interesi Turske, Srbije i Rusije mogu se shvatiti, jer oni djeluju u svojim interesima, ali je neshvatljiva reakcija bh politike kojoj je umjesto proaktivnog diplomatskog djelovanja vrhunac pasivno kukumakanje, upozorio je Mirnes Ajanović predsjednik BOSS-a.

Podijeli objavu

Možda vas zanima