Britanski premijer Boris Johnson podnosi ostavku

Boris Johnson je nakon odlaska čak 57 ministara iz njegovog kabineta, odlučio da podnese ostavku na mjesto premijera Velike Britanije.

BBC javlja da će Johnson danas podnijeti ostavku na poziciju šefa stranke, a da će ostati premijer do jeseni, dok se ne izabere njegov nasljednik.

Kako prenose britanski mediji, Boris Johnson je obavio razgovor sa predsjedavajućim komiteta 1922, Grahamom Bradyem i složio se sa tim da odstupi sa mjesta premijera Velike Britanije.

Novi lider Konzervativne stranke, a samim time i premijer Velike Britanije bi trebao biti odabran na stranačkoj konferenciji u oktobru.

Johnson je ostavku podnio nakon što je novoimenovana ministrica obrazovanja Michelle Donlean dala ostavku na poziciju samo 36 sati nakon imenovanja. Također podršku Johnsonu je povukla i državni sekretar Nadhim Zahawi te ministar odbrane Ben Wallace.

Mandat Borisa Johnsona kao premijera je jedan od najkraćih u historiji Velike Britanije i trajao je dvije godine i 349 dana. Početkom juna, Johnson je preživio glasanje o povjerenju unutar svoje stranke. Na glasanju Johnson je dobio svega 59 posto glasova što je uveliko narušilo njegovu snagu unutar stranke.

Iako je ishod ovog glasanja u teoriji garantovao Johnsonu još najmanje godinu na čelu britanske vlade, ostavke najbližih saradnika su ga prisilile na povlačenje sa mjesta premijera.

Očekuje se obraćanje Borisa Johnsona u toku dana.

Podijeli objavu

Možda vas zanima