BOSS: ZAŠTITIĆEMO GRAĐANE KRIVIČNIM PRIJAVAMA PROTIV VLADA I DISTRIBUTERA UGLJA I PELETA

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović i kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH podnio je Federalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vlada i distributera uglja i peleta, kako bi se građani zaštitili od ugrožavanja zdravlja smrzavanjem. Krivična prijava je podnesena protiv:

  • Fadila Novalića,
  • Članova Vlade Federacije BiH,
  • Svih kantonalnih premijera u Federaciji BiH,
  • Svih direktora rudnika uglja u Federaciji BiH,
  • Svih proizvođača i distributera peleta u Federaciji BiH.

Radi sumnje u izvršenje krivično djela iz:

  • člana 241. Krivičnog zakona FBiH – Povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti
  • člana 253. KZ FBiH – Stvaranje monopolističkog položaja na tržištu
  • člana 383. KZ FBiH – Zloupotreba položaja ili ovlašćenja
  • člana 387. KZ FBiH – Nesavjestan rad u službi
  • a sve u vezi sa članom 342. KZ FBiH – Organizirani kriminal

OBRAZLOŽENJE:

Kupci uglja čekaju na dostavu istog značajno više dana nego što je to bio slučaj prethodnih godina, istovremeno sa druge strane proizvođači peleta jednoobrazno, djelujući kao faktički oligopol, ograničavanjem prometa peletom vještački podižu cijene peleta značajno više od dosadašnje cijene ovog energenta prethodnih godina. Zbog činjenice da su ugljene zalihe rasporedane za inostranstvu ili je ugalj kupljen za potrebe termoelektrana, a nije obezbjeđena dostupnost uglja za domaćinstva, pa je došlo do poremećaja na tržištu gdje individualni kupci ne mogu dobiti kupljene količine uglja. S druge strane, izrazito visoke cijene peleta kao energenta, onemogućavaju kupce za kupovinu ovog energenta, a posebno penzionere, građane sa malim plata i nezaposlene, koji su u većini populacije individualnih domaćinstava u FBiH, a sama ulazna cijena prozivodnje ovog energenta ne odgovara konačnoj izlaznoj cijeni peleta, zbog čega je jasno da kompanije pokušavaju ostvariti ekstra profit podižući cijene peleta nesrazmjeno mnogo na način da prema informaciji u medijima isti skladište.

Ove okolnosti ograničile su slobodnu razmjenu robe i usluga na području FBiH i narušile tržišni model konkurentnosti cijena robe. Činjenica da ne postoji dovoljno uglja za prodaju individualnim domaćinstvima, ograničava slobodnu razmjenu robe uglja, iako su od strane određenog broja domaćinstava kupljene određene količine uglja. Neosnovano visoke cijene peleta su formirane oligopolskim djelovanjem nekoliko proizvođača i time narušavaju osnovni princip tržišne konkurencije cijena. Iz ovih razloga smatram su službena lica institucijama Federacije i kantona, kao vlasnici rudarskih postrojenja, zloupotrijebili svoj položaj i ograničnili slobodno kretanje robe na području Federacije jer ugalj kao roba nije dostupan svim kupcima na ovom tržištu. Također Vlada FBiH i vlade kantona nisu ništa poduzeli, iako su na raspolaganju imale mogućnost inspekcije kontrole cijena i prometa bez skladištenja roba u cilju vještačkog stvaranja visokih cijena.

S druge strane izražavamo sumnju da su vlasnici firmi za proizvodnju peleta koristeći svoj položaj od utjecaja, s obzirom da je visoka potražnja za ovim energentom, također ograničili slobodno kretanje robe peleta jer su podižući jednoobrazno cijene peleta doveli do smanjenje potražnje za ovim energentom, iako ulazna cijena sirovine i ostalih troškova nije toliko značajno porasla. Tržišni model poslovanja nalaže da će cijene proizvoda rasti zbog povećanje potražnje, no u ovom slučaju cijena raste iako potražnja opada, a i opada sama mogućnost kupovine ovog energenta. Slijedom navedenog smatram da proizvođači peleta zloupotrebljavaju svoj položaj, ponašajući se kao grupa monopolistički, zbog čega naraušavaju slobodnu razmjenu robe. Zbog toga tražim da tužilaštvo naloži inspekcijske provjere proizvođača peleta i utvrdi stvarni trošak proizvodnje peleta, a to zatim usporedi sa izlaznom cijenom ovog energenta, pa na osnovu ove informacije formira stav o navedenoj prijavi.

Dokaze možete pogledati na linkovima:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/politika-od-rudarstva-pravi-sezonsko-zanimanje-zbog-losih-poteza-prijeti-nestasica-krekinog-uglja/220909103

https://www.klix.ba/biznis/privreda/cijena-tone-peleta-uz-cekanje-na-isporuku-vec-blizu-1-000-km/220924038

Stoga predlažemo da Federalno tužilaštvo FBiH izvrši potrebne provjere, da sasluša prijavljene, da se provedu i drugi dokazi, a da se potom, ukoliko se osnovanim pokaže ovaj izvještaj o sumnji u izvršenje krivičnog djela, u odnosu na počinioce provede krivični postupak po odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima