Vlada Hrvatske priznala da je direktno sa Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona BiH

Premijer Hrvatske Andrej Plenković priznao je da je Vlada RH bila direktno uključena u pregovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH”, prenio je oficijalni Twitter profil hrvatske vlade riječi premijera Andreja Plenkovića.

“Naša politika je politika stvaranja saveznika, a politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koju je provodio predsjednik dovela je do toga da sada moramo apelirati na njega i na Općoj skupštini UN-a da donese ono što je htio”, rekao je Plenković.

Ovo priznanje Andreja Plenkovića predstavlja direktno priznanje navoda koje je Klix.ba objavio u julu da su izmjene izbornog zakona koje je planirao da nametne visoki predstavnik Christian Schmidt došle iz Zagreba, tačnije od hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Portalu Klix.ba je iz povjerljivih izvora potvrđeno da je Grlić Radman tekst izmjena Izbornog zakona poslao još početkom jula. Nakon toga na dokumentu su radili pravnici iz Schmidtovog ureda u OHR-u.

Visoki predstavnik ipak na kraju nije nametnuo planirane izmjene Izbornog zakona osim u tehničkom dijelu, ali postoji mogućnost da to uradi nakon održavanja Općih izbora koji su zakazani 2. oktobra.

Iz ureda visokog predstavnika nisu nikada demantovali navode o tome da su prijedlozi izmjena došle iz Vlade Republike Hrvatske, a sada je to i zvanično potvrđeno. Postavlja se pitanje zašto je visoki predstavnik odlučio da konsultuje samo jednu stranu i da li je u takvim uslovima mogao sačuvati objektivnost i neutralnost koja mu se spočitava dugo vremena.

Također, ovime je zvanični Zagreb direktno potvrdio miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima