Budžet institucija BiH od 1,2 milijarde KM trebao bi biti usvojen do kraja marta

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija izjavio je kako bi državni parlament trebao usvojiti budžet za 2023. godinu do kraja prvog kvartala ukoliko ne bude blokada.

Da bi budžet institucija BiH bio usvojne, potrebno je usvojiti i Globalni fiskalni okvir BiH koji odobrava Fiskalno vijeće koje čine premijeri i ministri finansija entiteta, predsjedavajući Vijeća ministara i ministar finansija BiH.

Elementi Globalnog fiskalnog okvira su projekcije indirektnih poreza koji se zasnivaju na makroekonomskim pokazateljima, suficitu i deficitu, kao i gornjoj granici zaduženja.

Tegeltija je jučer za Fenu kazao kako je ključno pitanje koliko sredstava se dobije sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje.

“Nadam se da se blokade o kojima se priča u Federaciji BiH neće preslikati na Vijeće ministara BiH. Ukoliko toga ne bude, mislim da najkasnije do kraja prvog kvartala je krajnji rok kada bi Parlament trebao usvojiti budžet za 2023. godinu”, istakao je.

Ministarstvo finansija je ranije radilo na projekcijama i izradi budžeta, a institucije BiH na raspolaganju tokom 2023. godine trebale bi imati 1,2 milijarde KM.

Potrebno je vidjeti i šta će se događati sa prijedlogom izmjene Zakona o platama u institucijama BiH kojima bi plate izabranim i imenovanim zvaničnicima trebale ostati na istom nivou, dok bi plate državnim službenicima i namještenicima bile povećane.

Taj zakon bi trebao biti usvojen prije budžeta BiH za 2023. godinu kako bi u dokument koji regulira finansiranje institucija bile uvrštene i eventualne promjene, a ukoliko se zakon ne usvoji tokom trajanja aktuelnog mandata neće biti moguće smanjiti plate zvaničnicima, pa će tako zaposlenici u institucijama imati plate veće od 114 KM, a političari i do 1.000 KM.

Podijeli objavu

Možda vas zanima