BOSS: SDP, NIP i Naša stranka namjeravaju uvesti brutalno kažnjavanje slobode misli i izražavanja

Namjerom usvajanja Nacrta zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo – SDP, NIP i Naša stranka namjeravaju na području cijele Federacije BiH uvesti brutalno kažnjavanje slobode misli i izražavanja, po uzoru na namjeru kriminalizacije klevete od strane njihovog koalicionog partnera Milorada Dodika u RS-u, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Nacrtom Zakona, između ostalog, u članu 29. određeno je da će se novčanom kaznom od 600 do 1.800 KM za fizička lica a od 5.000 do 15.000 KM za pravna lica kažnjavati omalovažavanje državnih organa ili službenika, a istom kaznom u članu 30. kažnjavaće se lice koje iznosi ili prenosi lažne vijesti putem društvenih mreža i koje vlast ocijeni lažnim i „štetnim“.

Nacrt zakona, i prema izjavi predlagača Katice, citiramo: „Ja mislim da je nama potrebna norma da se zaštitimo“ – služi u svrhu uvođenja verbalnog delikta na društvenim mrežama po uzoru na zloglasne i omražene faktčekere, jer je „utvrđivanje istine“ ostavljeno na procjenu organa vlasti i time potpune zloupotrebe države uplitanjem u pravo građana da misle i iznose ili pronose informacije koje su usmjerene u raskrinkavanje loše vlasti.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je u video prezentaciji pod nazivom: GLAS OTPORA – JAVNI POZIV DA SE POČNETE BRINUTI ZA SEBE ILI ĆE VLAST BRINUTI ZA VAS, koja se dostavlja u prilogu, pozvao je građane da se suprotstave namjeri kršenja ustavnih prava građana ali i prava garantovnih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Podijeli objavu

Možda vas zanima