Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog predsjednika Hrvatske

Supruga prvog hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman preminula je u 97. godini.

Rođena je u julu 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine.

Iste godine upoznaje svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Zajedno odlaze u Beograd, a samo godinu nakon što su se upoznali, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u maju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

U maju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u martu 1951. godine i kćer Nevenku.

Godine 1954. položila je maturu i upisala studij anglistike na Sveučilištu u Beogradu. Napustila je studij na drugoj godini i izabrala tečaj engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1960. Tuđman je promoviran u čin general bojnika, ali je 1961. odlučio napustiti vojsku, a cijela se porodica vratila u Zagreb. Tamo je Franjo Tuđman osnovao Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske. 1967. smijenjen je s te dužnosti i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije, piše Index.hr.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima