Podnesena krivična prijava protiv Zorana Milanovića zbog negiranja genocida u Srebrenici

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić objavio je da je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog izjava u vezi sa Srebrenicom.

Bijedić, koji je i čelnik stranke Socijaldemokrate BiH, prijavio je Milanovića Tužilaštvu BiH na osnovu izmjena krivičnog zakona koje je sredinom godine nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima je krivično djelo postalo “negiranje svih ratnih zločina potvrđenih sudskim odlukama”.

Osnov za krivičnu prijavu Bijedić je našao u izjavi Milanovića da “svaki genocid nije isti”, što je Milanović rekao kada je komentarisao odluku predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića da on i njegovi poslanici u Domu naroda parlamenta BiH podrže prijedlog srpskih poslanika da se povuče zakon koji je nametnuo Inzko.

“Milanović je 3. decembra 2021. godine nastavio u još sk andaloznijem tonu, gdje je pokušao da relativizuje genocid u Srebrenici upoređujući ga s holokaustom i genocidom u Ruandi”, tvrdi Bijedić.

Bijedić smatra da je Milanović svojim izjavama uznemirio javnost i stvorio dodatnu nacionalnu netrpeljivost među građanima BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima