Čestitka rudarkama obilježila početak kampanje u Tuzli

Kampanja za prijevremene izbore za gradonačelnika Tuzle koji su zakazani za 05. februar naredne godine već se „zahuktava“, čak i prije objave imena zvaničnih kandidata stranaka koje su se prijavile za ovu izbornu trku. Dovoljno je bilo objavljivanje kandidature nezavisnog kandidata Mirnesa Ajanovića, a nakon njega i kandidata SDP-a, političkog anonimusa Zijada Lugavića, da društvene mreže i njihovi korisnici preuzmu „kampanju prije kampanje“ u svoje ruke.

Bez obzira na svojevrsnu medijsku blokadu koja je nametnuta protukandidatu Zijada Lugavića, građani su neumorni u širenju svih obraćanja Ajanovića koje objavi, a kroz komentare i dijeljenja se može naslutiti možda i neočekivana podrška. Svakako neočekivana za tuzlanski SDP i njihovog pretendenta na gradonačelničku funkciju.

Zanimljiva je činjenica da publika medijskih platformi koje sredstva za svoj rad crpe iz budžeta Grada Tuzla u mnogo većem postotku, koji ide čak i do 90%, daje podršku Ajanoviću.

Stoga je tim Zijada Lugavića, očigledno, primoran posegnuti za stvarima koje im svakako nisu strane – zloupotrebom gradskih resursa u cilju njegove promocije.

Kampanju Zijada Lugavića vodi „kadar“ bivšeg gradonačelnika uz obaveznu pratnju ekipe RTV 7 i portala u službi Grada, vode ga kao mečku po protokolima koji se uglavnom svode na otvaranje stvari nebitnih za egzistenciju građana, angažuju novinare, ignorišu sve ostale i ističu samo njega sa ciljem uticaja na birače i stvaranja privida da je jedini kandidat za ovu funkciju. I dok Zijada Lugavića prenose sa događaja na događaj kao štafetu, ostali kandidati su u medijskom mraku, osim nekolicine nezavisnih portala koji nisu pod budžetskim uticajem davno privatizirane gradske vlasti.

Bez obzira na ogromnu mašineriju finansiranu gradskim resursima, kandidatu SDP-a fali možda malo pismeniji i produktivniji tim. Možda nekakvo savjetodavno tijelo sastavljeno o osoba sa intelektom, ukoliko ih SDP ili gradska uprava posjeduju. Tada se ne bi dešavali pehovi koje je Lugavić počeo nizati, a zadnji od njih je zahvala „rudarkama“ u povodu Dana rudara. Osim toga što su „rudarke“ čizme, član 59. Zakona o radu Federacije BiH kaže: „Žena ne može biti zaposlena na poslovima pod zemljom (u rudnicima), osim u slučaju ako je zaposlena na rukovodećem mjestu koje ne zahtijeva fizički rad ili u službama zdravstvene i socijalne zaštite, odnosno ako žena mora provesti izvjesno vrijeme na obuci pod zemljom ili mora povremeno ulaziti u podzemni dio rudnika u cilju obavljanja zanimanja koje ne uključuje fizički rad.“

Kampanja za gradonačelnika Tuzle još nije zvanično počela, a na sceni je morbidna dodikovska kampanja u režiji SDP-a i gradskih uhljeba. Ne možemo ni pretpostaviti koje će zloupotrebe i javni resursi biti uključeni u rušenje Lugavićevih protukandidata u zvaničnom dijelu kampanje. Jer, gubitak gradonačelničke pozicije ne nosi sa sobom samo gubitak mjesta No.1, nego i kraj ere nezakonitosti i reviziju dosadašnjeg djelovanja partokratske vlasti u ovom gradu. Zbog toga i ne čudi smjelost ka zloupotrebama, podmetanjima i laži.

Podijeli objavu

Možda vas zanima