Tužilaštvo BiH radi na predmetu kršenja odluke OHR-a o državnoj imovini na području Han Pijeska

Budući da do sada javnost nije obaviještena da li je iko podnio krivičnu prijavu protiv onih koji nelegalno knjiže državnu imovinu na manji bh. entitet, Klix.ba uputio je dopis državnom Tužilaštvu.

Kako nam je potvrđeno, postoji jedan predmet koji se tiče državne imovine.

“Tužiteljstvu BiH evidentiran je predmet koji je u radu, a odnosi se na proces knjiženja određene imovine na području Han Pijeska, sa navodima o kršenju odluke OHR-a i Ustavnog suda. Predmet je u radu kod postupajućeg tužitelja”, kazali su za Klix.ba iz državnog Tužilaštva.

Ustavni sud je prije šest godina donio odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske, kao vid žalbe na raniju odluku Suda BiH kojom je naloženo da se vojna imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH.

Političari iz bh. entiteta Republika Srpska jasno su i tada poručili kako odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine neće biti sprovedena.

Ostaje da se vidi koliko će vremena biti potrebno Tužilaštvu BiH da predmet riješi.

Nakon posljednje najave Milorada Dodika da će otcijepiti entitet Republiku Srpsku ukoliko dođe do neke odluke o državnoj imovini koja mu ne pogoduje, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je pozvao Pravobranilaštvo BiH na reakciju.

Bećirović je zvanično zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je kao nadležna državna institucija Bosne i Hercegovine poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države Bosne i Hercegovine u vezi sa izvršenjem konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito reguliranje državne imovine bh. entiteta RS. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima