Putin: Trenutna situacija je samoubilačka za narod Ukrajine, ali i smrtonosna za Rusiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se povodom Dana narodnog jedinstva s ruskim historičarima s kojima je razgovarao kako o historiji Rusije, tako i o trenutnim problemima i ratu u Ukrajini.

Tokom razgovora, Putin je rekao kako je za građane Rusije izuzetno važno da potpuno poznaju rusku prošlost, kako bližu tako i dalju.

“Na Zapadu je mnogo toga određeno liberalnim okolnostima. Da bi im se ugodilo, mnogi historijski događaji se prikazuju naopako, a istina se poništava”, rekao je Putin.

Nakon toga, osvrnuo se i na rat u Ukrajini za što je ponovno okrivio Zapad.

“Zapad je preoblikovao svijest miliona ljudi u Ukrajini, nametnuo im pseudovrijednosti pokušavajući tako aktivirati fitilj koji bi doveo do raspada Rusije. Pred očima jedne generacije, Ukrajina se od prosperitetne republike pretvorila u diktaturu koja njeguje opaki antiruski narativ zapadnih režima. Trenutna situacija je samoubilačka za narod ove zemlje, ali i smrtonosna za Rusku Federaciju”, poručio je ruski predsjednik.

Ističe kako je sukob sa, kako to navodi Putin, “neonacističkim” režimom u Ukrajini bio neizbježan.

“Sukob Rusije s neonacističkim režimom koji je nastao na teritoriji Ukrajine bio je neizbježan. Da u februaru nisu poduzete odgovarajuće aktivnosti, sve bi bilo isto, samo bi naša pozicija bila gora”, ističe Putin.

U razgovoru s historičarima, on se osvrnuo i na historiju odnosa Rusa i Ukrajinaca.

“Rusija se uvijek s toplinom odnosila prema narodu Ukrajine. Tako se odnosimo i sada, uprkos tragičnoj konfrontaciji. Teško je posmatrati da se jedan narod bori protiv drugog. Zapravo, sukob se odvija unutar jednog naroda, baš kao što je bilo nakon prevrata 1917. godine”, zaključio je ruski predsjednik Vladimir Putin.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima