Cijene nafte na svjetskim tržištima pale i šestu sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci plaše da bi omikron soj koronavirusa mogao izazvati ponovno zatvaranje ekonomija, a time i pad potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je proše sedmice gotovo 4 posto, na 69,88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,8 posto, na 66,26 dolara.

To je šestu sedmicu zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od novembra 2018. godine. Nakon što su krajem oktobra dosegnule najviši nivo u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 posto.

Pad cijena prošle sedmice posljedica je širenja omikron soja koronavirusa u svijetu, koji bi mogo biti zaraznija od prethodnih i otporan na postojeće vakcine.

Premda ljekari iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Stoga se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomija, što bi usporilo oporavak od korona-krize.

Cijene su nafte pod pritiskom i zbog odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na čelu s Rusijom da će, unatoč pojavi novog soja koronavirusa, nastaviti povećavati proizvodnju u januaru kao što su i planirali, za 400 hiljada barela dnevno.

Ipak, vodeći svjetski proizvođači nafte zadržali su mogućnost promjene politike u kratkom roku, ako mjere kojima vlade pokušavaju spriječiti širenje omikrona naštete potražnji, pa su poručili da bi se mogli ponovno sastati i prije početka iduće godine.

“Puno je razloga pada cijena nafte, među ostalim, rast broja zaraženih koronavirusom, OPEC-ova odluka da ostane pri planu o povećanju proizvodnje u januaru i razočaravajući izvještaji o zapošljavanju u SAD-u”, kaže Bob Yawger, direktor za tržište energije u tvrtki Mizuho.

U petak je objavljeno da je u prošlom mjesecu broj zaposlenih u SAD-u povećan za 210.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 530.000.

To bi moglo značiti da se usporava oporavak najveće svjetske ekonomije od korona-krize, a taj bi se oporavak mogao dodatno usporiti, ako američka središnja banka uskoro zaoštri monetarnu politiku.

Podijeli objavu

Možda vas zanima