NATO raspoređuje dodatne vojne snage na istok Evrope

Iz središta Sjevernoatlantskog vojnog saveza je saopćeno da raspoređuju “dodatne odbrambene kopnene i zračne snage” u istočni dio NATO saveza kako bi zaštitili svoje saveznike usljed ruskog napada na Ukrajinu.

“Razmještamo dodatne odbrambene kopnene i zračne snage u istočni dio alijanse, kao i dodatna pomorska sredstva. Povećali smo spremnost naših snaga da odgovore na sve nepredviđene situacije”, navodi se.

Odluka je donesena nakon vanrednog sastanka političkog vijeća Sjevernoatlantskog saveza, a povećanje spremnosti obrazloženo je “odgovorom na sve nepredvidive situacije”.

“Odlučili smo, u skladu s našim odbrambenim planiranjem, da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dodatne korake za daljnje jačanje odbrane u cijeloj Alijansi. Naše mjere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće”, naveli su iz NATO-a,

U saopćenju se ocjenjuje da akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju euroatlantskoj sigurnosti i da će imati geostrateške posljedice.

Nakon sastanka se obratio šef NATO-a Jens Stoltenberg, koji je rekao da je prioritet zadržati stabilnost istočnih članica. Za ruski napad kazao je da je namjerna, hladnokrvna i dugo planirana invazija te da su svi pokušaji da se zadrži mir u Ukrajini bili bezuspješni.

Podijeli objavu

Možda vas zanima