Čović se sastao s Plenkovićem i ponovo naglasio da želi legitimno predstavljanje

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem, a tema razgovora bila je politička situacija u BiH.

Čović je naglasio kako je s Plenkovićem razgovarao o posljednjim dešavanjima unutar BiH, ali i o izmjenama Izbornog zakona što bi trebao ostati prioritet reformi u BiH.

“Izborni zakon i dalje ostaje ključan. Legitimno predstavljanje i jednakost tri konstitutivna naroda i svih građana moraju se čvrsto podržati. Nemamo vremena za odlaganje neophodnih izmjena. Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije BiH, te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH”, napisao je Čović.

Na sastanku se razgovaralo i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, suradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv COVID-19, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška.

U povodu nedavnog posjeta Čovića Petrinji, zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u Europskoj uniji, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer Bosne i Hercegovine.

Naglasio je kako je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

“Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno”, kazao je Plenković.

Podijeli objavu

Možda vas zanima