Na Kosovu lokalni izbori, test za stranku Albina Kurtija

Građani Kosova danas biraju vlast u 38 lokalnih zajednica – općina i gradova.

Pravo glasa ima 1,9 miliona stanovnika. Birat će načelnike/gradonačelnike i lokalna vijeća. Na izborima učestvuje 90 subjekata, među kojima su 32 stranke, 34 građanske inicijative, 23 nezavisna kandidata i jedna koalicija.

U februaru ove godine bili su prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je uvjerljivo pobijedio ljevičarski pokret Samoodređenje Albina Kurtija. Ova stranka je samostalno formirala vlast i ovo će joj biti prvi politički test.

Demokratski savez Kosova (LDK) i Demokratska partija Kosova (PDK) dvije su najveće opozicione stranke i prije ovih izbora izvršile su unutarstranačke promjene, a koje su podrazumijevale i kadrovske promjene.

Srpska lista ima kandidate u svim mjestima gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

Ako kandidat za gradonačelnika osvoji više od 50 posto glasova, dobija gradonačelnički mandat. Ako to nije slučaj, onda se gradonačelnik bira u drugom izbornom krugu između prvoplasiranog i drugoplasiranog u prvom krugu.

Izbori se održavaju u trenutku izrazitih napetosti između Kosova i Srbije, i to nakon nesuglasica oko registarskih oznaka na motornim vozilima i policijske akcije u Sjevernoj Mitrovici koja je izazvala nezadovoljstvo srpskog stanovništva.

Podijeli objavu

Možda vas zanima