Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u subotu u povodu 21. maja – Dana nezavisnosti Crne Gore, da ta zemlja nepokolebljivo stoji na evropskom putu i danas je uvažena članica NATO-a.

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti, 16 godina od kada je nakon referenduma napustila državnu zajednicu sa Srbijom i obnovila samostalnost.

Đukanović je u čestitki rekao da u Crnoj Gori sve više građana uviđa važnost pobjede na referendumu 2006. godine.

“Razvoj situacije u Crnoj Gori, kao i regionalni i međunarodni kontekst potvrđuju koliko je bila vizionarska odluka o obnovi države. I koliko je važno, posebno u ovako turbulentnim vremenima, što kormilo upravljanja državom imamo u svojim rukama”, istakao je Đukanović

Crna Gora, već uvažena članica NATO, nepokolebljivo stoji na evropskom putu, rekao je.

Premijer Dritan Abazović poručio je s prijema koji je organizirao u povodu Dana nezavisnosti da se nakon 16 godina treba zapitati je li učinjeno dovoljno da se Crna Gora osnaži i učini prihvatljivom za sve.

“Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali prije šesnaest godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole…. Tvrdim da bez svih vas nema ni pomirene i razvijene Crne Gore”, istakao je Abazović.

Zato, poručio je crnogorski premijer, ne smijemo dozvoliti da nepoštovanje drugačijeg mišljenja proizvodi polarizaciju unutar društva, odbojnost prema državi i njezinim simbolima.

“Tome moramo stati na kraj jer nema većeg protivnika prosperitetu i bogatstvu Crne Gore od umjetnih podjela u društvu”, rekao je Abazović.

Na referendumu održanom 2006. godine je, prema službenim rezultatima, glasalo 419.240 stanovnika Crne Gore, ili 86,5 posto od ukupnog broja birača.

Nezavisnost države podržalo je 230.661, ili 55,5 posto građana Crne Gore koji su izašli na referendum, a za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo je 185.002 ili 44,5 posto, prenosi Hina.

Podijeli objavu

Možda vas zanima