„Čuvari antifašizma“ u raljama totalitarizma

Da je ideologija relativna stvar te da istu diktira interes, dokazao je tuzlanski SDP i njihov kandidat za gradonačelnika Zijad Lugavić. Ovi samoproglašeni baštinici antifašističke tradicije kao da su greškom čitali memoare Nikolaja Čaušeskua, dok su Kapital negdje zagubili, te koristeći javne resurse kao što su gradska RTV 7 i privatno-funkcijska facebook prezentacija gradonačelnika Tuzle koja je stavljena u kampanju jednog čovjeka, totalitarističkim metodama eliminišu konkurenciju.

Konkretan primjer zloupotrebe vlasti, resursa pa i samih građana desio se prije nekoliko dana. Zloupotreba izrežirana čak za nijansu i morbidnije nego bi to uradio bivši despot Imamović.

Naime, u Tuzli je za Božić otvorena izložba crteža i portreta Zdravka Novaka Pajića, te su se u prostorijama Srpskog prosvjetnog društva okupili mnogi sugrađani kako bi uveličali ovaj događaj. Tu je, naravno, bio i v.d. gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, ali i bivši gradonačelnik Selim Bešlagić kao i Lugavićev protukandidat Mirnes Ajanović.

Svi su se oni fotografisali za medije, od kojih su mnogi korektno izvještavali. Ali jedan medij, onaj debelo plaćen novcima građana a pretvoren u privatnu medijsku Bastilju pojedinaca iz SDP-a, na tipičan manipulatorski način svojstven medijskim tehnikama totalitarnih sistema, uspio je čak u video prilozima preskočiti Lugavićevog protukandidata i stvoriti utisak da uopšte nije ni bio prisutan.

Detalj sa video priloga RTV 7

Od RTV 7 samo je morbidniji bio v.d. gradonačelnik i kandidat SDP-a za gradonačelnika Zijad Lugavić. On je na uzurpiranoj facebook stranici Jasmina Imamovića koju je preimenovao u svoju, objavio galeriju fotografija sa navedenog događaja. Gledajući te fotografije, stiče se dojam da je na pomenutoj izložbi bio samo on. Lugavić je uspio „maknuti“ sa izložbe i Selima Bešlagića, a o njegovom protukandidatu da i ne govorimo.

Foto galerija na FB stranici Jasmina Imamovića koja je preimenovana u Zijada Lugavića

I dok SDP i Imamovićev nasljednik u svakom smislu te riječi Zijad Lugavić, kampanju vode zloupotrebom javnih resursa, vodaju novinare plaćene našim novcem od izložbe do otvaranja gradskih ukrasa nebitnih za funkcionalnost Grada i bolji život građana, mi i dalje čekao konkretan program koji bi mogao makar malo sadržavati infrastrukturnih projekata ili bilo kakvih za građane bitnih detalja. Pa makar nas u kampanji izlagali kao i Lugavićev prethodnik.

 

Vezani tekstovi:

Dodikizacija Tuzle: Gradski resursi u službi kampanje SDP-a?

Šarada populizma i pranje bivšeg gradonačelnika

Podijeli objavu

Možda vas zanima