U Bijeljini i Sokocu uhapšeno sedam osoba zbog ratnih zločina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provodi akciju u Bijeljini i Sokocu vezanu za procesuiranje osoba koji se dovode u vezu sa činjenjem ratnih zločina.

Slobode je lišeno sedam osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz ove institucije.

“Policijski službenici SIPA-e su danas, 3. 12. 2021. godine, na području Bijeljine i Sokoca slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vezi s krivičnim djelima individualne i komandne odgovornosti i sapočinilaštva”, navode.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate na daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo, hapšenja su vezana za ubistva 22 osobe, među kojima je bilo i sedmero djece. Ubistva civila su se dogodila 1992. godine na području Bijeljine.

Ovo je još jedna u nizu akcija u procesuiranju ratnih zločina. Tako je prije dva dana uhapšeno devet osoba na području Bosanskog Novog. Oni su osumnjičeni za krivična djela zločina protiv čovječnosti prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije vojske Republike Srpske (VRS) počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog 1992. godine.

Podijeli objavu

Možda vas zanima