Danas na dnevnom redu Parlamenta FBiH sporni Zakon o građevinskom zemljištu

Klub zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Pokret uputio je zahtjev za povlačenje tačke dnevnog reda Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu FBiH sa današnje sjednice.

Kako je rekao zastupnik Nihad Čolpa, zahtjev podnose zato jer su odbredbe identične odbredbama kao u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS-a, koji je odlukom Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu utvrđen kao neustavan.

“Novalićeva Vlada prijedlogom da se državna i društvena imovina prenese na jedinice lokalne samouprave pokušava provesti Dodikovu politiku razbijanja države Bosne i Hercegovine. Sve što Dodik nije uspio da uradi za 15 godina separatističkog djelovanja, to bi Vlada FBiH učinila jednim potezom u slučaju da Parlament FBiH usvoji ovakav prijedlog zakona”, kazao je Čolpa.

Dodao je da Novalićeva Vlada ignoriše i odluku Ustavnog suda kojom su identične odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a utvrđene kao neustavne.

“Navodno državničko djelovanje ‘probosanskih snaga’ je samo predstava koju kvazipatriote prikazuju za javnost. Prenos državne i društvene imovine na jedinice lokalne samouprave definitivan je put za nestanak države Bosne i Hercegovine, a ako je nestanak i podjela već dogovorena, neka vladajuća većina transparentno obavijesti javnost”, naglasio je Čolpa.

Podijeli objavu

Možda vas zanima