Benjamin Netanyahu se vraća, izgledno da će ponovo biti premijer

U novembru ove godine u Izraelu će biti održani parlamentarni izbori, a izgledno je da će Benjamin Netanyahu ponovo biti premijer.

Kralj Bibi, što mu je nadimak, trenutno je u opoziciji, ali, kako piše Jerusalem Post, njegov utjecaj sve više raste. Njegova stranka desnog centra Likud ima vrlo odane pristalice, a donedavno ideološki raznolika vladajuća koalicija se raspala.

Netanyahuova popularnost raste uprkos tome što je optužen za korupciju i uprkos mogućnosti da bude procesuiran za smrt 45 ljudi koji su prošle godine poginuli u stampedu na religijskom festivalu. Ova tragedija se desila u gradu Meronu.

Prema rezultatima anketa, još uvijek nema dovoljan broj da u parlamentu ima većinu od 61 mandata, ali sve ukazuje na to da će većinu ipak osigurati. Spomenuti list je istakao da je riječ o vrlo energičnom 73-godišnjem političaru koji svaki dan tokom kampanje posjećuje mjesta širom Izraela.

Netanyahu je već sada neko ko ima najduži premijerski staž u ovoj državi. Za premijera je prvi put izabran 1996.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima