SAD zabranile uvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden saopćio je danas da je njegova zemlja blokirala uvoz nafte, gasa i uglja iz Ruske Federacije.

Nekoliko sati ranije američki mediji su saopćili da će nove sveobuhvatne mjere biti donesene s ciljem stvaranja dodatnog pritiska na režim u Moskvi, koji već drugu sedmicu bombarduje susjednu Ukrajinu.

“Blokirat ćemo sav uvoz nafte, gasa i energije iz Rusije. To znači ruska nafta neće više biti prihvatljiva u američkim lukama i američki narod će zadati snažan udarac putinovoj ratnoj mašineriji”, rekao je Biden.

Ruski gas i nafta do sada su uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje, zbog zabrinutosti od negativnog ekonomskog utjecaja, posebno na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte, a posebno prirodnog gasa.

Odluka je zbog toga i donesena u dogovoru s evropskim saveznicima. Evropska unija dobija oko 40 posto gasa i 30 posto nafte iz Rusije te nema laku zamjenu u slučaju prekida isporuke.

Na američkom tržištu pak ruska nafta činila je oko tri posto svih pošiljki sirove nafte koje su prošle godine stigle u Sjedinjene Države, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije SAD-a. Uvoz ruske nafte i naftnih derivata predstavljao je oko osam posto ukupnog američkog uvoza.

Do sankcija je ipak došlo nakon brojnih molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da im se dodatno pomogne i pokuša spriječiti Rusija da napada ukrajinske gradove.

Podijeli objavu

Možda vas zanima