Danas protesti pred SDP-om zbog prijedloga da Magoda bude ministar, pobunile se i članice partije: Ovo je dno dna

Za danas u 13 sati zakazani su protesti ispred centrale SDP-a nakon što je ova stranka za ministra kulture i sporta predložila Kenana Magodu.

Kao razlog za proteste se navodi činjenica da je Magoda predložen za kantonalnog ministra iako postoje ozbiljne optužbe njegove bivše supruge za fizičko i psihičko nasilje.

“Danas, 8. marta, marširale smo za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlačenja, izrabljivanja i ponižavanja. Dok smo mi marširale, stranka koja se smatra stubom ljevice u ovoj zemlji, Socijal-demokratska partija, za sarajevskog ministra kulture i sporta postavlja siledžiju – nasilnika u porodici”, navodi se u pozivu.

Prema nezvaničnim informacijama, mnoge žene iz SDP-a su se pobunile protiv ovog prijedloga, ali i kako su rekle zbog nipodaštavanje kulture u Kantonu Sarajevo.

“Hvala im. Ali moramo ustati svi mi. Zato neka i sutra bude 8. mart, dan pobune i borbe. Idemo sve, idemo svi – u 13 sati pred centralu SDP-a, Alipašina 41. Da nas čuju. Bilo da smo njihove glasačice ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti siledžije. Nikad više”, navodi se u pozivu.

Ovaj prijedlog komentarisala je i umjetnica Edina Papo i političarka i članica Predsjedništva SDP-a prof. Besima Borić na performansu povodom Međunarodnog dana žena, Klara Zetkin i Rosa Luxemburg, koji je jučer 8. marta organizovao Forum žena SDP-a u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

“Ovo što se dešava sa kulturom, ovo je dno dna. I to će izaći u javnost… Naš SDP bira čovjeka koji… ma eto, šta je ovo mafija DIF-ovska? Izvinjavam se, u partijama svi ministri su DIF-ovci, oni vjerovatno imaju svoj neki lobi. Da je ostao Avdić, bilo bi pristojnije i bolje, jer se uveo u neke stvari, nego što sada ovo radimo. Mi ćemo ovo skupo platiti na sljedećim izborima, sigurno”, poručila je, između ostalog, Papo.

Članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić je navela da je grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP-a šokirana viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici ,o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja.

“Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KOSDP Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP BiH. Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom, osim u najužem krugu 3-4 osobe koje u KOSDP vedre i oblače:jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast”, navela je na Facebooku.

Podsjetit ćemo da je Dinka Hasičić sredinom decembra prošle godine optužila bivšeg supruga, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS i bivšeg predsjednika Turističke zajednice Kenana Magodu (SDP) za nasilje u porodici. On je sve njene navode negirao i poručio da je zabrinut za njihovu djecu.

Ona je u pismu upućenom javnosti opisala kako je navodno izgledao njihov porodični život i iznijela brojne privatne probleme s kojima se susrela, ali je Magoda sve negirao.

Magodina bivša supruga je navela i kako je postoji dokument koji potvrđuje da je Magoda osuđivan za nasilje, ali da se on na sudu branio tvrdnjom da je rehabilitovan i da mu je krivično djelo brisano iz evidencije.

Podijeli objavu

Možda vas zanima