Scholz smatra da EU treba imati do 36 članica: Centar Evrope se pomjera ka istoku

Kancelar Njemačke Olaf Scholz je pozvao na reformu Evropske unije, kojom će se ostvariti da Unija ima 30 do 36 članica. Reforma za njega znači i promjenu načina odlučivanja, tj. da se odbaci jednoglasno donošenje odluka.

Govoreći jučer, 29. augusta, na praškom Karlovom univerzitetu, izjavio je da se centar Evrope pomjera prema istoku.

“Razlike između država u ovoj proširenoj uniji će rasti, što se odnosi na političke interese, ekonomsku moć i socijalnu sigurnost. Ukrajina nije Luksemburg, u Portugalu drugačije gledaju na svijet nego u Sjevernoj Makedoniji”, istakao je Scholz.

Pozvao je EU da ozbiljno shvati svoja obećanja o proširenju te da provede institucionalne reforme kojima će se prilagoditi prijemu novih država, među kojima su Ukrajina, Moldavija, Gruzija i države Zapadnog Balkana.

Njemački kancelar je mišljenja da se postepeno treba ukidati jednoglasno odlučivanje, tj. ukidati veto. Ovaj mehanizam se i dalje primjenjuje u oblasti tržišta rada, politike oporezivanja i vanjske politike.

Zagovornici ovog mehanizma su mišljenja da se njime osigurava da se poštuje stav manjih država. Međutim, Scholz je istakao da bi postepeno ukidanje ovog mehanizma trebalo početi u oblasti politike sankcija i ljudskih prava, prenosi Euronews.

Podijeli objavu

Možda vas zanima