Zelenski: Spriječili smo ruski plan da me zarobe i postave svog čovjeka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se danas javnosti, rekavši da su snage njegove zemlje preko noći zaustavile ruski plan da ga zarobe i postave vlastitog vođu.

Također je pozvao Ruse da izvrše pritisak na predsjednika Vladimira Putina da zaustavi invaziju.

“Spriječili smo njihov plan”, rekao je Zelenski.

Ukrajinske snage kontrolirraju Kijev i glavne gradove oko njega, rekao je on.

Dodao je da je njegova zemlja stekla pravo da bude članica Evropske unije. Ukrajina trenutno nije članica EU, ali je u svoj ustav upisala svoje težnje da se pridruži evuropskom bloku.

Prema procjeni Ujedinjenih nacija, više od 120.000 izbjeglica je napustilo Ukrajinu te da bi još četiri miliona ljudi moglo pokušati da također napusti državu koja je od tri dana pod ruskim napadom.

Zvaničnica UN-a Kelly Clements je izjavila za CNN da Ukrajinci odlučuju između života i smrti. Ukazala je da je interno raseljeno 850.000 stanovnika.

U međuvremenu, francuska mornarica presrela je teretni brod u Engleskom kanalu koji je krenuo za ruski grad Sankt Peterburg, saznaje BBC.

Francuski dužnosnici rekli su BBC-ju da je brod presretnut u skladu s novim sankcijama Evropske unije i kažu da je preusmjeren u sjevernu luku Boulogne-Sur-Mer.

Podijeli objavu

Možda vas zanima