Dodik neće prihvatiti izjavu u Briselu u kojoj se osuđuje agresija na Ukrajinu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom je potvrdio da je glavni Putinov pijun na Balkanu rekavši da neće prihvatiti zajedničku izjavu u Briselu ukoliko se u njoj bude nalazila osuda ruske agresije na Ukrajinu.

Dodik je rekao da “međunarodna zajednica unosi ozbiljan nered u BiH” i da u nedjelju putuje u Brisel da “im to lijepo kaže”.

“Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz RS-a i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne – rekao je Dodik.

Podsjećamo, službeni Brisel je iz BiH pozvao 16 predsjednika političkih partija na zajednički sastanak sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Nakon sastanka je predviđeno potpisivanje zajedničke izjave, koja prema nacrtima, s čijim sadržajem lideri stranaka nisu u potpunosti upoznati, broji već nekih 12 tačaka.

Vrlo je moguće da bi jedna od tačaka, s obzirom da je tema mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, mogla biti i osuda ruske agresije na Ukrajinu, budući da je to službena politika EU.

Podijeli objavu

Možda vas zanima