BOSS: Godišnjica smrti Tita je odrednica koja nam govori koliko je vremena prošlo od početka odumiranja socijalne pravde

U povodu 42 godine od smrti Tita, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podsjeća javnost na isticanje dužnog poštovanja prema revolucionaru koji je još za života postao internacionalni simbol antifašističke i revolucionarne borbe i suprotstavljanja blokovskoj podjeli svijeta.

Proteklo vrijeme potvrđuje da je Titovo doba bilo najprogresivniji period na južnoslavenskim prostorima, naročito sa aspekta socijalne zaštite i prava svih građana na zagarantovanu sigurnost, egzistenciju, besplatno školstvo i zdravstvo i sve uslove za normalan život, jer su radnici imali sigurne plate, penzioneri penzije, antifašisti i borci mirnu starost, a djeca su imala sve što je potrebno za zdrav razvoj.

Obilježavanje godišnjice smrti Tita nije samo puka memorijalna godišnjica, već odrednica koja nam govori koliko je vremena prošlo od početka odumiranja socijalne pravde i jednakosti, odnosno, koliko dugo se u sve pore društva, u korist nemoralne vladajuće manjine, instalira elitizam, korupcija, kriminal, nacionalizam, segregacija i fašizam.

Iako Titov sistem socijalističkog radničkog samoupravljanja nije bio političko rješenje koje ima trajnu budućnost, nacionalistički pluralizam i lažna socijaldemokratija koji su uslijedili nakon Tita – pokazali su se kao najgora diktatura – sa teškim ratnim posljedicama i dugotrajnom zavađom među narodima, orgijanjem fašizma, kriminala, korupcije, tajkunizma, socijalnom bijedom i potpunom nesigurnošću u svim oblicima, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podsjećamo da je BOSS 4. 5. 2000. godine, u povodu 20-te godišnjice Titove smrti, postavio Titovu bistu na Partizanskom spomen-groblju u Tuzli.

Podijeli objavu

Možda vas zanima