Dodik tvrdi da je Izborni zakon jedna od prvih nadležnosti otetih od entiteta

Povodom dolaska Matthewa Palmera u Sarajevo i trenutnih razgovora o reformi Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da ne očekuje ništa od njegove posjete te da je Izborni zakon još jedna od nadležnosti otetih od entiteta.

Dodik je kazao da je Izborni zakon među prvim nadležnostima koje su otete od entiteta i prebačene na nivo Bosne i Hercegovine u nastojanju da se gradi država, ali da ništa nisu izgradili i da je sve dovedeno u pitanje.

“Palmer je redukovan samo na jedno pitanje i u tom jednom pitanju redukovan je više na sam odnos između Bošnjaka i Hrvata da dođu do nekog rješenja. Sa stanovišta izbornog procesa, zakona, možemo da razgovaramo, sve ostalo je samo dio kurtoazije i ništa više”, rekao je Dodik.

Dodao je da su Bošnjaci prigrabili neke nadležnosti putem intervencije visokih predstavnika i sudija Ustavnog suda BiH -stranaca i da to sada “očajno čuvaju”.

“Zato stalno priča da je napad na ustavni poredak sve što vi kažete da nije u skladu s Ustavom. Za njih je ustavno sve što otmu, a ne ono kako piše”, rekao je Dodik.

Naglasio je da politički odnosi u BiH neće imati “nikakvo kretanje” dok se ne vrate na osnove.

Podijeli objavu

Možda vas zanima