Dodik za večeras najavio razgovore u Sarajevu s Izetbegovićem i Čovićem

Ja odmah putujem u Sarajevo da razgovaram sa evropskim ambasadorima, Čovićem i Izetbegovićem kao i komesarom Oliverom Varhelyiem, kazao je na konferenciji za medije u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

“Spremni smo da radimo na implementaciji velikog investicijskog paketa koji podrazumijeva izgradnju autoputa. Ne bih volio da smo stavljeni u situaciju da moramo da biramo ili da prihvatimo ono što političko Sarajevo hoće da bi koristili sredstva EU ili pak da angažujemo neke druge alternativne faktore”, kazao je on nakon sastanka sa Oliverom Varhelyiem.

Autoput je najvažniji projekat, dodao je, traži se da RS se zaduži da pravi autoput Šćepan Polje – Foča, primarno smo zainteresirani za korištenja sredstva EU ali možemo naći i alternativu, naveo je Dodik.

“Rekonstrukcija pruge od Doboja do Šamca je treći projekat. Bez toga možemo živjeti. Bilo bi dobro da se ona napravi. Ali u svakom slučaju ne želim da oponiram nikome iz Evrope ali mislim da se ti projekti trebaju realizirati bez dodatnog političkog uslovljavanja. I da je to nešto što može da stvori osnovu za rješavanja i buduće političke procese u BiH”, kazao je on.

Nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyiem Dodik je kazao novinarima kako su razgovori bili vezani za političku situaciju.

“Od nas se očekuje da se vratimo u rad državnih organa. Oni koji stoje iza nametnutoga zakona trebaju da rješavaju taj problem. Bez povlačenja i ukidanja te odluke to neće biti moguće. Mi smatramo da je pitanje imovine rješeno Dejtonom. Naš prijedlog je da se to pitanje riješi međusobnim sporazumom. Imovina pripada entitetima i distriktu”, zaključio je Dodik.

Podijeli objavu

Možda vas zanima