Lendo: Kordić će uvijek biti ratni zločinac, ali živimo u svijetu u kojem se zločince proglašava blaženim

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo komentarisao je jučer sporne izjave predsjednice ovog entiteta Lidije Bradare o osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću.

Lendo je jučer posjetio na Šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima, gdje je počinjen ratni zločin za koji je osuđen upravo Kordić i gdje je ubijeno 116 bošnjačkih civila.

“Onakve zločine bi teško bilo zamisliti i na najgorim frontovskim linijama i prilikom najtežih sudara neprijateljskih vojski. Nažalost, živimo u drugačijem svijetu i drugačijoj realnosti u kojoj se presuđeni ratni zločinci proglašavaju blaženim, u kojoj se javnim istupima društveno-političkih predstavnika pokušava relativizirati krivica tog haškog osuđenika, u kojoj se pokušava amnestirati zločinačko djelo i ideološka pozadina takvog krvavog pira”, kazao je Lendo.

Dodao je da je Dario Kordić bio, jeste i uvijek će biti presuđeni ratni zločinac i za vijeke vjekova će ostati zapisano da je on kriv za neke od najmonstruoznijih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

“Neka 116 duša nevino ubijenih ljudi i plač tromjesečne bebe prati Darija Kordića, a osmijesi, ozarena lica i topli zagrljaji sa ratnim zločincem budu čast i ponos hrvatskih političkih predstavnika. Istina može biti samo jedna i ona je rečena i izrečena na Međunarodnom sudu u Hagu. Sa njom je upoznat moralni i civilizacijski dio regionalne, evropske i svjetske javnosti i mi čvrsto i ponosno stojimo uz nju”, dodao je Lendo.

Podsjećamo, gostujući na televiziji N1, Bradara je prokomentarisala svoje prijateljstvo sa presuđenim ratnim zločincem Darijom Kordićem i ponovo šokirala javnost.

“I tada sam rekla da se ne stidim svoje prošlosti, da ništa nije skriveno… Ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini, ako težite procesu pomirenja, imati samo jednu istinu i samo pričati o jednim stvarima. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna ili nisu nikada osuđeni”, rekla je Bradara.

Na pitanje da li je podrškom Kordiću na neki način podržala ratni zločin, odgovorila je:

“Osuđenik koji je odležao kaznu za bilo koji zločin, valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin…”, stav je predsjednice FBiH.

Zbog ovih izjava Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoja ovlaštenja i smijeni predsjednicu FBiH Lidiju Bradara sa svih državnih i političkih funkcija i zabrani joj politički angažman zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima