Đoković ni danas neće saznati vijesti o deportaciji, australske vlasti proširile istragu

Novak Đoković je danas trebao saznati da li će biti deportovan iz Australije, no još će morati pričekati jer su australske vlasti proširile istragu protiv njega.

Ministar za imigraciona pitanja Alex Hawke je odgodio odluku o deportaciji najboljeg tenisera svijeta nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije proširilo istragu protiv Đokovića, ali i što je Novakov pravni tim poslao dodatnu dokumentaciju kako bi opravdao brojne postupke Srbijanca koji su podijelili svjetsku javnost.

Hawke je trebao donijeti odluku o tome da li će deportovati Đokovića na osnovu toga što je Novak ušao u Australiju jer je prebolio koronavirus u posljednjih šest mjeseci, no istraga je proširena na još tri stavke.

Prvo, vlasti istražuju Đokovićevo ponašanje nakon što je saznao da je pozitivan na koronavirus 16. decembra.

Đoković je 17. decembra boravio na dvije lokacije u javnosti uključujući i druženje sa dvadesetak mališana, a potom je 18. decembra dao intervju za L’Equipe. Đoković je u današnjem obraćanju javnosti poručio kako je samo dao intervju za L’Equipe znajući da je pozitivan.

Druga stvar koja je pod istragom je ta što je na Đokovićevoj aplikaciji za ulazak u Australiju naznačeno da 14 dana prije slijetanja u Melbourne nije putovao nigdje.

No, on je 31. decembra otputovao u Španiju, a potom je tek 4. iz Španije preko Dubaija otišao u Australiju.

Đoković se brani time da je došlo do “nenamjerne greške” prilikom popunjavanja formulara.

Treća stavka se tiče samog PCR testa. Njemački i australski IT stručnjaci su na osnovu podataka URL-ova na QR kodovima koje je Đoković dostavio graničnoj policiji uočio jednu veliku anomaliju.

Zvanično, Đoković je pozitivan test dobio 16. decembra, a negativan 22. decembra. No, IT stručnjaci su zaključili da je URL negativnog testa ispravan i da je zaista Đoković 22. decembra bio negativan. No, pozitivan test je naknadno napravljen 26. decembra i datumiran na 16. decembar, tvrde oni.

Ukoliko se ijedna od ove tri stavke koje su predmet istrage dokaže kao tačna, Hawke će imati pravni osnov da uruči Đokoviću rješenje o deportaciji. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima