U sukobima s Azerbejdžanom ubijeno 49 Armenaca, oni pozvali Rusiju da im pomogne

Tokom noći su ponovo izbile borbe na granici između Armenije i Azerbejdžana. Poginulih vojnika ima na obje strane, a Armenci su pozvali svjetske lidere da im pomognu na što se odazvala Rusija.

Najmanje 49 Armenaca je ubijeno u sukobima sa Azerbejdžanom, izvjestio je to njihov premijer. Ranije je iz Azerbejdžana samo javljeno da ima žrtava i povrijeđenih, no nije preciziran broj.

Azerbejdžan optužuje Armeniju za provokacije, dok Armenci njih optužuju za kršenje prava i otvaranje vatre.

Nakon pucnjava i granatiranja od kojih je posljednje zabilježeno u Jermuku, jutros oko devet sati po našem vremenu armenski premijer Nikol Pashinyan odlučio je pozvati svjetske lidere da mu pomognu.

Pashinyan je telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nakon toga je iz Jerevana izviješteno da su Armenija i Rusija dogovorile “zajedničke korake za stabilizaciju situacije” na granici. Iz Kremlja je zatim poručeno da rade na pregovorima dvije zemlje kako bi sklopili primirje.

Osim s Putinom, armenski premijer je razgovarao još i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i američkim Joeom Bidenom. Predsjednik Armenije Vahagn Khachaturyan je također razgovarao sa predsjednikom evropskog vijeća Charlesom Michelom.

S druge strane, ministri vanjskih poslova Azerbejdžana i Turske su razgovarali o situaciji na armensko-azerbejdžanskoj granici prilikom čega je Mevlut Cavusoglu pozvao Jerevan da se fokusira na mir. Iz Azerbejdžana su pozvali Armence da prestanu s provokacijama. Armeni pak ističu Azerska “agresivna djela”.

Armenci su objavili i i videosnimak koji navodno prikazuje pokušaj azerbejdžanskih trupa da pređu granicu Armenije danas te navode kako taj pokušaj nije uspio.

Sukobi su inače tokom noći zabilježeni duž granice Azerbejdžana i Armenije, a čini se kao da Azeri gađaju vojne ciljeve i pokušavaju udaljiti Armence od prostora Nagorno Karabaha.

Dvije države su zbog toga vodile krvavi rat 2020. godine. Nakon toga je u više navrata dolazilo do sporadičnih okršaja.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima