Vučić danas u skupštini na ispitu o rezultatima dosadašnjih pregovora sa Prištinom

Danas se u Beogradu održava posebna sjednica Skupštine Srbije na kojoj će se razmatrati o Kosovu. Poslanicima će biti predočeni izvještaji o toku dijaloga Beograda i Prištine u posljednjih pola godine, izuzev najaktuelnijeg francusko-njemačkog prijedloga.

Na posebnoj sjednici prisustvovat će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se da će on lično govoriti o toku dijaloga i rješavanju spora između Beograda i Prištine.
Poslanicima će biti predstavljen izvještaj o pregovaračkom procesu sa vlastima Kosova u periodu od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine.

Izvještaj je parlamentu podnijela Vlada Srbije.

U tom izvještaju se ne pominje francusko-nemački prijedlog za rješenje spora između Srbije i Kosova. Podsjećamo, riječ je o prijedlogu Evropske unije za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova koji su podržale i SAD.

Ovaj plan, još uvijek, nije zvanično objavljen, ali je predstavljen Beogradu i Prištini u septembru i decembru 2022. godine.

Bez obzira što na dnevni red nije uvršten francusko-njemački plan, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković objavio je na svom Twitteru da će Vučić, ipak, pojasniti i francusko-njemački plan koji je u posljednje vrijeme izazvao veliku pozornost.

Sjednicu i svoje obraćanje, Vučić je najavio i na svom Instagramu. Rekao da je spreman da odgovori svakom, ne pravdajući se nikome, “jer se bori za zemlju mnogo više nego što su se drugi borili”.

“Idem i pred svoj narod, idem i pred parlament, idem da slušam kao što sam prošli put slušao i uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav mi problem nije. Odgovorit ću svakome od njih, ne pravdajući se nikome, jer se borim za našu zemlju mnogo više nego što su se oni borili ikada”, istakao je Vučić.

Također, o toliko spominjanom francusko-njemačkom planu, Vučić je govorio i u više navrata, s obzirom da je naišao na ogromne kritike – kako javnosti – tako i iz određenih političkih krugova u Srbiji. On se, tokom jednog svog obraćanja, “pravdao” da su ga tim planom EU zvaničnici ucijenili te da on ne može spriječiti ulazak Kosova u NATO i Vijeće Evrope.

Podijeli objavu

Možda vas zanima