Donald Trump objavio kandidaturu za iduće predsjedničke izbore

Bivši američki predsjednik Donald Trump (76) je i zvanično najavio svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju 2024. godine.

Ovo definitivno znači da je pred politikom Sjedinjenih Američkih Država, građanima Amerike, ali i republikanskom strankom još jedan turbulentan period.

“Kako bih Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom, večeras objavljujem svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Trump iz plesne dvorane svog privatnog kluba Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi, gdje je stajao na bini koju su krasile američke zastave i transparant: “Make America Great Again.”

Obećavajući da će pobijediti Joea Bidena 2024. godine, izjavio je: “Zlatno doba Amerike je tek pred nama.”

Kandidatura predsjednika koji je podstrekivao napad na Capitol će zasigurno produbiti oštru stranačku podjelu. Njegova kandidatura dolazi u trenutku kada je Trumpov položaj u Republikanskoj stranci iznenada doveden u pitanje.

Trump je objavu u Mar-a-Lagu upriličio samo sedmicu nakon izbora na kojima njegova republikanska stranka nije ostvarila očekivane rezultate, izgubivši Senat i čini se da je na putu za samo tijesnu većinu u američkom Predstavničkom domu.

Trump smatra kako je on jedini kandidat koji bi mogao donijeti pobjedu republikanaca za dvije godine.

“Ovo nije zadatak za političara ili konvencionalnog kandidata. Ovo je zadatak za veliki pokret”, rekao je.

Njegova treća kandidatura dolazi u trenutku kada se suočava sa sve većim pravnim problemima, uključujući istrage Ministarstva pravde o uklanjanju stotina povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće na njegovo imanje na Floridi i o njegovoj ulozi u napadu 6. januara. Trump je negirao optužbe i iskoristio napade da produbi svoju priču kako je bio nepravedno na meti svojih političkih protivnika i birokratije iz sjene “duboke države”.

Trump je ponudio alternativnu viziju, koju je nazvao “agendom nacionalne veličine”.

Među prijedlozima politike koje je podržao u utorak bili su smrtna kazna za dilere droge, ograničenje mandata za članove Kongresa i postavljanje američke zastave na Mars. I uvlačeći se u društvene borbe koje voli da rasplamsava, Trump je obećao da će zaštititi “očeva prava” i spriječiti transrodne sportiste da se takmiče u ženskim sportovima.

On je Bidena u utorak navečer nazvao “licem ljevičarskog neuspjeha i vladine korupcije” i optužio ga za pogoršanje inflacije i “predaju” energetske nezavisnosti Amerike. On je također kritikovao povlačenje administracije iz Afganistana kao “najsramotniji trenutak u historiji Amerike”.

“Naša zemlja se uništava pred vašim očima”, rekao je, ocjenjujući svoje četiri godine na vlasti kao sjajan uspjeh, uprkos tome što je iza sebe ostavio naciju potresanu političkim previranjima.

Podijeli objavu

Možda vas zanima