HNS nezadovoljan odlukom: Ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera je natjeralo Schmidta da reaguje

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine se oglasio povodom izmjena koje je donio Christian Schmidt s ciljem formiranja Vlade FBiH. Nezadovoljni su zbog nametnutih izmjena zakona i poručuju da je do toga došlo zbog “radikalnih bošnjačkih aktera koji su izigrali dogovor”.

Poručili su da zahtijevaju hitne izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH.

“Hrvatski narodni sabor BiH izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja visokog predstavnika koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. oktobra 2022. Iako nametnuta odluka u dijelu koja predmnijeva izmjene Ustava Federacije BiH nije trajnoga karaktera, potrebno je bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama Ustava i Izbornoga zakona kako bi došlo do domaćih i najoptimalnijih rješenja i implementacije Odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, kao i svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je također dio i potpisanih međustranačkih sporazuma”, naveli su.

Oni su osudili političke aktivnosti iz prethodnog perioda gdje je došlo do gubljenja novoformirane većine jer su NES i SBiH izašli iz koalicije.

“Hrvatski narodni sabor BiH ovim putem, ponovno, najoštrije osuđuje ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera koji su neodgovornim i skandaloznim izigravanjem preuzetih obaveza sustavno onemogućili unutarnji dogovor. Svjesno i namjerno kršenje potpisanih političkih sporazuma od strane radikalnih bošnjačkih aktera je dovelo do još jedne nedemokratske intervencije međunarodne zajednice”, naveli su.

Hrvatski narodni sabor BiH zahtijeva hitnu izmjenu izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH kako bi se u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH birali “legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda sukladno temeljnim načelima Dejtonskog sporazuma”, naveli su.

Podijeli objavu

Možda vas zanima