Za razliku od domaćih političara ambasade u BiH poštuju ljudska prava i presudu Ustavnog suda BiH protiv diskriminirajućih kovid mjera

Nakon najave jedne od ambasada u BiH da će prema uposlenicima, među kojima su i državljani BiH, primjenjivati diskriminirajuće kovid mjere i različito postupati na osnovu vakcinalnog statusa, BOSS je upozorio da su epidemiološke mjere protiv koronavirusa nezakonite posebno u dijelu gdje se od nevakcinisanih lica traže testovi jer  virus prenose i vakcinisani i nevakcinisani, a sve shodno presudi Ustavnog suda BiH, broj AP 3932/21 od 23.2.2022. po apelaciji advokata Mirnesa Ajanovića.

Uslijed izostanka na javnu reakciju, po punomoći bh uposlenika u ambasadi koji je zatražio zaštitu svojih prava, advokat Mirnes Ajanović se i službeno obratio ambasadi, detaljno upoznavši administraciju ambasade sa odredbama pomenute presude Ustavnog suda BiH. Ova prijateljski nastrojena ambasada u promptnom roku je reagovala i donijela odluku da se kovid mjere stavljaju van snage, dokazavši na taj način da strani ambasadori u BiH poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a time i državu BiH.

Ovaj pozitivan primjer i još jedan dokaz da su ljudska prava neprikosnovena kategorija je opomena domaćim političarima i svima ostalima da se poštivanje ljudskih prava ne smije dovoditi u pitanje, a naročito kada iznimno jače države od naše poštuju odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je istovremeno i krajnje upozorenje da domaći akteri moraju početi poštovati institucije Bosne i Hercegovine.

Ovim putem se zahvaljujemo predmetnoj ambasadi na brzoj reakciji u zaštiti ljudskih prava i postavljanju primjera ponašanja za sve ostale ambasade i institucije u BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima