Draganu Čoviću i Ivi Tadiću na Facebooku upućene prijetnje smrću

Jučer je na Facebook stranici Kantonalnog odbora HDZ-a Zeničko dobojskog kantona osvanula prijetnja smrću upućena Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a te lvi Tadiću, predsjedniku Kantonalnog odbora HDZ ZDK i predsjedniku Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

“Prijetnja smrću se događa u ozračju kada se ulažu napori da se izmjenama Izbornog zakona implementiraju presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava i kojima je potrebno osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda i legitimno predstavljanje u institucijama Federacije BiH i BiH. Posljedica je to neuspjeha pregovora o izbornoj reformi jer bošnjačka strana ne želi da se odrekne majorizacije i preglasavanja malobrojnijeg hrvatskog naroda, ali ujedno je i pokazatelj u kojem pravcu se može razvijati politička i sigurnosna situacija ukoliko se ne riješe ključni problemi u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz HDZ-a.

Kažu da ovo nije prvi put da se Draganu Čoviću i Ivi Tadiću prijeti smrću zbog “političkog angažmana i borbe za politička prava i ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH”.

“2011. godine prijetnja smrću je realizirana pokušajem ubistva kada je eksplodirala podmetnuta bomba pod automobilom Ive Tadića ispred zgrade Skupštine Zeničko-dobojskog kantona”, dodali su.

Slučaj je prijavljen nadležnim tijelima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona od kojih očekujemo da u što kraćem vremenu otkrije počinitelja i poduzme sve radnje u skladu sa zakonom”, saopćeno je.

Podijeli objavu

Možda vas zanima