Ustavni sud BiH danas o (ne)ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bit će razmatran danas na elektronskoj sjednici Ustavnog suda BiH.

Početak sjednice je zakazan za 09:00 sati.

Podnosilac zahtjeva je, na osnovu člana 64. Pravila Ustavnog suda, podnio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni Zakon do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Narodna skupština RS-a je usvojila sporni zakon 28. decembra prošle godine uprkos tome što je Ustavni sud BiH sličan zakon već jednom stavio van snage.

U obrazloženju, Ustavni sud BiH je naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a je zato razmatralo zahtjev Bošnjaka da se utvrdi povreda vitalnog nacionalnog interesa, međutim kako u tom tijelu Milorad Dodik ima većinu, zahtjev nije prihvaćen.

Kako ti mehanizmi nisu uspjeli, Zakon je objavljen u Službenom glasniku te ubrzo i stupa na snagu. Zbog toga je potreban brza reakcija Ustavnog suda BiH, koja bi onemogućila Dodika da na entitet uknjižava državnu imovinu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) jučer je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini entiteta Republika Srpska koji je na snagu trebao stupiti danas. Iako se očekivalo da poništi zakon, Schmidt ga je suspendovao i odluku ostavio Ustavnom sudu BiH.

Osim Bećirovića, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a sudu su uputilo je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zatim 11 jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima