Zapad upozorio Rusiju: Spremni smo uzvratiti istom mjerom na cyber napade u Ukrajini

Nakon što su na web stranice nekoliko ukrajinskih državnih institucija i banaka jučer izvršeni cyber napadi, za koje se sumnja da iza njih stoji Rusija, evropski i američki zvaničnici su istakli kako su saveznici spremni uzvratiti istom mjerom.

Prema pisanju agencije Reuters, američki i evropski zvaničnici su istakli kako su evropske države i Sjedinjene Američke Države spremne odgovoriti na ruske cyber napade u Ukrajine istom mjerom ili sankcijama, ovisno o tome koliko su cyber napadi zapravo ozbiljni.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je tokom obraćanja naciji izjavio kako Washington blisko koordinira saradnju s NATO saveznicima i drugim partnerima kako bi proširio odbranu od prijetnji od cyber prostoru, a koje uglavnom dolaze iz Rusije, naročito u kontekstu posljednjih tenzija u i oko Ukrajine.

“Napadi za koje zapadni stručnjaci vjeruju da ih je izvela Rusia, nisu bili neočekivani”, rekli su američki i evropski zvaničnici za Reuters.

Iako su novinari Reutersa tražili očitovanje Federalne službe sigurnosti Ruske Federacije o posljednjim cyber aktivnostima u Ukrajini, iz Moskve za sada nisu željeli govoriti o ovoj temi.

“Predsjednik je rekako kako ćemo odgovoriti na ruske aktivnosti. Međutim, naš odgovor će definitivno ovisiti od obima cyber napada. Postoji toliko mnogo mogućnosti i varijanti da je teško ulaziti u pojeidnosti”, naveo je jedan od američkih zvaničnika.

S druge strane, evropski zvaničnici ističu kako su cyber napadi dugogodišnja komponenta ruske strategije, te da ih je Moskva koristila i u sukobima s Gruzijom, ali i Ukrajinom tokom 2014. godine.

Iako su američki i evropski zvaničnici već nekoliko puta govorili o paketu sankcija prema Rusiji, ukoliko se ova država odluči za invaziju na Ukrajinu, izvori agencije Reuters ističu kako za sada ne postoji detaljan plan odgovora na cyber napade.

“To je dijelom zbog toga što utvrđivanje ko je odgovoran za napad može trajati duži period, posebno u slučaju DDoS napada. Agresivniji i štetniji napadi vjerovatno će izazvati jači odgovor Zapada. Međutim, neke zemlje, uključujući i Francusku, radije izbjegavaju javno pripisivanje krivice za cyber napade”, navodi Reuters.

Podijeli objavu

Možda vas zanima