Eichhorst: Još nema saglasnosti za Izborni zakon, tražili smo da političari postignu kompromis

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst je nakon današnjeg sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazala da su razgovarali o dvije važne teme – blokadi državnih institucija i izbornim reformama.

Veoma sam sretna što sam u Sarajevu nakon nekoliko sedmica. Posjetu smo počeli prvim sastankom ovog prijepodneva. Zahvaljujem se svim članovima zajedničkog Kolegija Parlamentarne skupštine na jutrošnjoj itekako korisnoj diskusiji koju smo imali, mislim da je to bio dobar početak, dobar uvod u tehnički dio radova, koji nam prethode u narednim danima”, ovim riječima je započela svoje obraćanje novinarima nakon sastanka.

Istaknula je da EU i sve njene članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH.

“Također ću napomenuti da je postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane. Jednako tako bi trebala biti neprihvatljiva i delegatima Parlamentarne skupštine, isto kao što je neprihvatljiva EU i njenim partnerima. Blokada rada Parlamentarne skupštine i institucija na nivou BiH jednostavno obustavlja sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati”, navela je.

Druga tema su bile izborne reforme o kojim još uvijek nema kompromisa među političkom elitom.

“Vjerujem da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, međutim do te saglasnosti još nismo došli. Mi smo tražili od političkih subjekata saradnju i kompromise, veoma je bitno da svi politički subjekti rade na ovom pitanju”, naglasila je Eichhorst.

Naglasila je da je povjerenje u izborni proces znatno narušeno, a da bi vraćanje povjerenja i reformisanje izbornog zakonodavstva napravilo značajan iskorak BiH na putu ka EU.

“Mi smo ovdje da podržimo razgovore koji bi išli u smjeru iznalaženja rješenja u smislu izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, odredbi koje će unaprijediti integritet izbornog procesa uz usklađivanje s EU standardima”, zaključila je. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima