CNN otkazao intervju s iranskim predsjednikom zbog zahtjeva za nošenje marame

Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour otkazala je intervju s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nakon što je zahtijevao da ona nosi maramu na glavi tokom njihovog sastanka u New Yorku.

Amanpour je istaknula da to nijedan prethodni predsjednik nije tražio kada ih je intervjuirala izvan Irana. Kaže da joj je pomoćnik Raisija rekao da je to zbog “situacije u Iranu”.

Smrt žene uhapšene u Iranu zbog navodnog kršenja pravila o nošenju marama za glavu izazvala je nasilne nemire u toj zemlji.

Mahsa Amini, 22, pala je u komu prošle sedmice, nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila.

Policajci su navodno tukli Amini po glavi palicom i udarali joj glavom o jedno od njihovih vozila. Policija je rekla da nema dokaza o bilo kakvom maltretiranju i da je ona pretrpjela “iznenadno zatajenje srca”.

U demonstracijama, koje traju već sedmi dan a koje su zahvatile 80 drugih gradova i mjesta u Iranu, ubijeno je najmanje 17 ljudi.

Intervju bi bio prvi za Raisija na tlu SAD-a, tokom njegove posjete Generalnoj skupštini UN-a.

Amanpour je rekla da je bila spremna razgovarati s njmi kada je jedan od predsjednikovih pomoćnika insistirao da pokrije kosu na zahtjev Raisija.

“Mi smo u New Yorku, gdje ne postoji zakon ili tradicija u vezi s maramama”, rekla je kasnije na Twitteru.

Amanpour je rekla da je pomoćnik Raisija jasno dao do znanja da intervjua neće biti ako ona ne bude nosila maramu, rekavši da je to “predmet poštovanja”.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima