Escobar: Umjesto što trošimo vrijeme s korumpiranim političarima u BiH, preferirao bih ekonomske teme

Američki diplomata Gabriel Escobar je izjavio da će njegova država nastaviti vršiti pritisak za deblokadu državne vlasti.

Ovo je izjavio u intervjuu za kosovski portal Reporteri, u kojem je govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Dejton je održavao mir 25 godina i Sjedinjene Američke Države ostaju potpuno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. SAD će nastaviti vršiti pritisak za diplomatsko rješenje političke krize i povratak stranaka bosanskih Srba u državne institucije”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, činjenica je da korupcija i trenutna situacija u Bosni i Hercegovini pogađaju sve konstitutivne narode te onemogućavaju da ekonomija ove države bude prosperitetna.

Escobar je ukazao kako bi SAD trebale nastaviti djelovati u Bosni i Hercegovini.

“Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim zvaničnicima, više bih preferirao da SAD troše našu energiju u podizanje svijesti o velikom talentu i ekonomskom potencijalu Bosne i Hercegovine. Nadam se da će se političari usaglasiti da je fokusiranje na potrebe njihovih ljudi više potrebno od dobijanja političkih bodova ili težnji za samobogaćenjem i ličnom dobiti”, zaključio je u intervjuu za Reporteri.

Podsjećamo, u intervjuu za CNN je sredinom prošlog mjeseca istakao da su od Bosne i Hercegovine po korupciji gori samo Bjelorusija i Azerbejdžan.

Podijeli objavu

Možda vas zanima