U UKC-u Tuzla ponovo omogućeno zračenje za teško oboljele pacijente

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ponovo je u funkciji aparat za radioterapiju, a svim onkološkim pacijentima sa teškim oblicima malignih oboljenja omogućeno je pružanje terapije takozvanog zračenja.

Kao što je poznato, aparat za radioterapiju nekoliko sedmica je bio izvan funkcije za sve pacijente, a kao razlog naveden je istek licence za softver koji ovaj uređaj koristi za planiranje, doziranje i takozvano iscrtavanje pacijenta za primanje radioterapije.

Međutim, nakon brojnih peripetija, rad uređaja ponovo je u potpunosti uspostavljen, s obzirom na to da je izvršeno servisiranje, čija je ranija vrijednost procijenjena na pola miliona konvertibilnih maraka.

“U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspostavljen je redovan rad Odjeljenja za radioterapiju nakon što je uspješno otklonjen problem u radu na CMS TPS/Xio radnoj stanici za planiranje radioterapije. Potrebna finansijska sredstva za realizaciju usluge servisiranja aparata obezbijeđena su iz vlastitih prihoda ustanove”, naveli su iz tuzlanskog kliničkog centra.

Kako su dodali, radioterapijske usluge od danas se pružaju prema redovnom planu planiranja i zračenja.

Priča vezano za problem koji je nastao na aparatu za radioterapiju na površinu je izbacila i višegodišnji nemar koji je očito vladao u UKC-u, a pokazao je također i lošu saradnju između Kantonalne vlade i resornog ministarstva sa menadžmentom kliničkog centra.

Naime, svi pacijenti koji nisu imali mogućnost podvrgavanja radioterapiji u Tuzli upućeni su u druge kliničke centre. Međutim, dok su iz UKC-a navodili da niko nije uskraćen za pružanje radioterapije, iz Kantonalnog ministarstva zdravstva govorili su suprotno.

Također, iz Kantonalne vlade potvrdili su da im je komunikacija s menadžmentom tuzlanskog kliničkog centra bila otežana, što je iz te zdravstvene ustanove negirano. (Klix.ba/A.K.)

Podijeli objavu

Možda vas zanima