EU je kroz novi paket uvela Srbiji sankcije na rusku naftu: Hrvatska insistirala

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koju izvoze u treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći da uvozi naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na ovu državu.

U prvobitnom prijedlogu Evropske komisije za nove sankcije predviđen je izuzetak kada je riječ o snabdijevanju iz Jadranskog naftovoda, međutim nakon insistiranja pojedinih država članica EU, taj prijedlog je odbijen.

Stav je da nema opravdanog razloga zašto bi Srbija bila izuzeta.

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebalo da profitira od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile sa ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je komentarisala posljednje uvođenje sankcija EU kazavši da je nova odluka sve promijenila.

“Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na koje je insistirala Hrvatska. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to urade Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine miliona eura”, rekla je Ana Brnabić na TV Happyju.

Navodno je Vučića razljutilo to što se Hrvatska umiješala kako Srbija ne bi bila izuzeta od sankcija, dok je kako tvrde Bugarska dobila povlašten položaj.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio da EU, na prijedlog Hrvatske, nije uvela osmi paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji “podmuklo i ćutke”.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima