Detalji policijske istrage: Baldwinov pištolj bio napunjen pravim mecima

Glumcu Alecu Baldwinu je uručeno ono što je opisano kao siguran “hladni pištolj” na setu njegovog filma “Rust”, ali pištolj je bio napunjen pravim mecima kada je pucano iz njega, kažu detalji policijske istrage objavljeni rano jutros.

Metak je pogodio snimateljicu Halynu Hutchins u grudi i režisera Joela Souzu koji je bio iza nje, u rame, navodi se u izjavi šerifa okruga podnesenoj na prekršajnom sudu u Santa Feu.

Hutchins je preminula od zadobivenih povreda, a Souza je povrijeđen, ali je ubrzo otpušten iz lokalne bolnice.

“Pomoćnik režisera koji je Baldwinu dao rekvizitni pištolj nije znao da je napunjen pravim mecima”, izjavio je detektiv Joel Cano iz odjela šerifa Santa Fea.

Baldwin je u petak rekao da je šokiran zbog pucnjave jer su se pojavili izveštaji o napuštanju snimanja filma “Rust” ranije ove sedmice zbog nesigurnih uslova na setu.

Zvijezda filmova “30 Rock” i “The Hunt for Red October” rekao je da u potpunosti sarađuje s vlastima kako bi se utvrdilo kako se dogodila ova tragedija.

Produkcija filma odmah je prekinuta. Šerifovo odjeljenje saopćilo je da nije podignuta optužnica i da je istraga ostala otvorena. Baldwin je dobrovoljno dao izjavu o pucnjavi, saopćeno je.

Rekao je da je pištolj bio jedan od tri na kolicima ispred zgrade. Jedan od njih je uzeo pomoćnik režisera na filmu koji je ušao unutra i predao ga Baldwinu.

“Dok je pomoćnik reditelja predao pištolj glumcu Aleku Boldvinu, (on) je vikao ‘hladni pištolj’, ukazujući na to da pištolj nije imao bojne metke”, navodi se u izjavi.

Kako se istraga nastavila, postavljala su se pitanja o uslovima rada na setu “Rust”, vestern filma s malim budžetom u kojem je Baldwin glumio glavnu ulogu i bio koproducent.

Los Angeles Times i Deadline Hollywood citirali su nekoliko članova ekipe i druge bliske produkciji koji su rekli da je šest ili sedam snimatelja napustilo set filma “Rust” nekoliko sati prije tragedije.

Oba medija su također izvijestila da je barem jednom došlo do zatajivanja pištolja.

Podijeli objavu

Možda vas zanima